“Man bliver næsten venner med broen!”

Tv-serien Broen er slut. Vi har snakket med Sofia Helin, om Saga Norén som forbillede, feminisme, dansk-svensk kulturforskelle og hvordan man bliver venner med en bro.

Det var på Kvindernes Internationale Kampdag, at jeg snakkede med Sofia Helin, en begivenhed der ligner en tanke. Lige inden vi snakkede, læste jeg at Saga Noréns rolle i tv-serien Broen (hvis nogen ikke vidste det), er blevet udnævnt som et af sidste års vigtigste feministiske rollemodeller i fiktion. Så selvfølgelig starter vores samtale dér!

– De to ting jeg er mest stolt af i forhold til Saga: er når jeg hører at hun er med til at synliggøre folk med Aspergers og at hun ses som en feministisk rollemodel. Feminisme er vigtig for mig og noget jeg tager med mig i alle mine roller. Saga er en person som gør hvad der falder hende ind, hun går imod normen og tilfredsstiller sine behov, om det så er mad, sex eller andet. Det er sørgeligt at det skal ses som noget radikalt, når en kvinde gør det. Internationalt er det endnu tydeligere end i Sverige og Danmark.
Det leder os hen til spørgsmålet om forskellene på Danmark og Sverige. Det er ikke kun tv-serien Broen, som Sofia Helin har lavet i samarbejde med danskere, hun har også medvirket i to film. Hun har efterhånden lært Danmark og danskere godt at kende.

– Holdningen til feminisme er meget anderledes. Danskere tror at vi er meget militante i vores feminisme. Jeg tror, som svensk feminist, at der i Danmark findes en frygt for problemet. Danskerne vil ikke se det, da de allerede synes at de er ligestillet. Men de har vel samme problemer som vi. For eksempel er vold mod kvinder vel næppe et mindre problem i Danmark end i Sverige, tænker jeg.

I Danmark findes der er grovere sexistisk jargon, som kan være svær at acceptere som svensker, siger hun.

– Jeg håndterede det ved at være hårdere, mere rå og sjov. Det var en måde at beskytte mig selv på, men samtidig er det også en måde at give efter og acceptere præmisserne på. Det er jo ikke okay.

Andre ting synes Sofia Helin danskerne er bedre til.

– For eksempel er svenskerne mere politisk korrekte. Og danskerne er mere varme. Det er jo altid sjovt at være sammen med danskere, de er gode til det der hygge. Desuden er de alle utrolig dygtige. De filmskabere, skuespillere og instruktører jeg har arbejdet sammen med, er alle helt fantastisk dygtige. Jeg kan godt lide at arbejde i Danmark.
Og så er der selvfølgelig broen som forbinder de to lande. De fleste mennesker kommer i kontakt med broen, når de kører over i bil eller tog. Men som få har Sofia Helin stået, gået. klatret og kravlet rundt på motorvejen, højt oppe i pylonerne, på undersiden af togdækket og sejlet i båd under broen. Og hun har vist det til hele verden i en yderst vellykket tv-serie. Jeg spørger hende, hvad hendes relation til broen er.

– Første gang jeg kørte over broen, synes jeg det var meget mærkeligt. Nu har jeg kørt over den så mange gange, så relationen er blevet en anden. Man bliver ligesom venner med den! Det er jo en imponerende bro. Det er også fantastisk hvordan den forbinder to folk og har bygget et fællesskab. Jeg synes det er trist hvordan dette delvis er blevet ødelagt af grænsekontrollen.

Symbolsk nok fik Sofia Helin (og nu skal man stoppe med at læse, hvis man ikke har set slutningen af sæson fire) afslutte hele rejsen med tv-serien Broen, ved at stå ude på Øresundsbrons højbro. Seriens allersidste scene var også den sidste som blev indspillet. Hvad tænkte hun da hun stod der?

– På det tidspunkt var jeg meget fokuseret. Der var så meget teknisk som skulle fungere. Det var blæsende og vi havde ikke ret meget tid. Vi havde øvet scenen mange gange, så intet gik galt når først vi stod på broen.

Det var først bagefter at følelserne kom.

– Jeg græd en smule. Vi kørte hen til Lernacken og alle de andre var der. Vi drak champagne og skålede. Det var meget følelsesmæssigt at rejsen nu var slut.

Tv-serien Broen er færdig. Men engagementet i broen fortsætter.

– Forleden lukkede broen på grund af en ulykke, da det sneede. Da jeg så det, sms’ede jeg producenten og skrev at broen var lukket og sagde “Hvilken rejse vi havde!” Så nej jeg har ikke givet slip på broen!

Fodnote:
Man kan se tv-serien Broen på SVT Play i Sverige og dr.dk i Danmark.

Tekst: Sanna Holmqvist
Foto: SVT