En uventet verdensrekord

Tirsdag kunne Svensk Radio P4 Malmöhus oplyse, at der var blevet sat en ny verdensrekord i regionen. Rekorden er sat på Øresundsbron, som fra første søndag i advent blev forvandlet til en adventslysestage, er nu efter sigende verdens største af slagsen.

Øresundsbro Konsortiet har valgt at forvandle pylonerne på forbindelsen til en adventslysestage i år, og lyset blev tændt i søndags, første søndag i advent.

Tirsdag morgen kunne Radio P4 Malmöhus så oplyse, at de var blevet kontaktet af en lytter, som mente, at Norrköping i flere år havde ment at have verdens største adventslysestage. Men mon ikke Øresundsbron er højere, og dermed slår Norrköping, undrede lytteren?

Redaktionen på radiokanalen satte sig for at grave lidt i sagen. Turistchefen i Norrköping blev interviewet om adventslysestagen, der består af fire skorstene på taget af Värmekyrkan, som er en offentlig bygning, der tidligere har været varmecentral for Holmens fabrik. Skorstenene er 49,5 meter høje, og er siden år 2000 blevet kaldt verdens største adventslysestage.

I den direkte udsendelse ringede radioen op til Bengt Hergart, anlægsdirektør ved Øresundsbron. Nu blev det spændende, og et afgørende øjeblik. Hvor høje er Øresundsbrons pyloner egentlig?

– Ja, vi må byde ind med 220 meter, hvoraf de 203,5 meter er over havoverfladen, sagde Bengt Hergart.

Dermed var sagen afgjort.

Bengt Hergart, hvordan føles det er være verdensrekordindehaver?

Det føles ekstra godt efter jeg har erfaret, at vi har mistet vores tidligere rekord som længste spænd for en skråkabelbro med kombineret motorvej og jernbane.

Da I kom på ideen med at lave pylonerne om til adventslysestager, tænkte I så på muligheden for at det kunne være verdens største?

Ideen kom på et internt møde den 9. oktober i år. Vi konstaterede, at tidligere års lyskæde på jernbanedækket ikke var mulig i år. Da opstod denne ide, og på daværende tidspunkt troede vi nok ikke, at det ville blive helt så godt som den tidligere løsning. Efterfølgende havde vi lidt udfordringer under afprøvningen, og forventninger faldt lidt mere.

Vi havde slet ikke en verdensrekord i tankerne, så det har været en bonus.

Tror du, at der KAN findes en adventslysestage et sted, som tager konkurrencen op og går efter titlen?

Der skal nok være nogen, som kan konkurrere, men det beror som altid på definitionen. Jeg synes, at man skal tale om vores som verdens største. Der findes nok fire master et sted i verden, som konkurrere på højden, men ikke med den tyngde, bredde og højde som vi har.

Derefter kan man tænke på andre broer med pyloner, som er højere end vores. Eksempelvis er Storebæltsbroens pyloner højere, men deres pyloner har ligesom mange andre broer en forbindelse i toppen, som gør, at de ikke ligner fritstående lys, og dermed givetvis bør diskvalificeres i denne konkurrence.

Så svaret må være nej – der er ingen andre, som kan tage titlen som verdens største adventslysestage!

Tekst: Sanna Holmqvist

 

Fakta
Det første lys i pylon-adventslysestagen blev tændt i søndags. Det lyser hvert døgn i perioden kl. 15.00 til 09.00 næste morgen. Lys nummer to tændes anden søndag i advent, og så fremdeles. Lysene vil derudover være tændt juleaften, juledagen, anden juledag, mellem jul og nytår og nytårsaften.

Hver pylon har 14 100W LED-lamper, svarende til 1,4 KWh per pylon i timen. En KWh koster cirka 30 danske ører, og den samlede udgift for alle fire pyloner vil dermed være 1,20 DKK i timen.

LED-lampen har et lidt for hvidt/blåt lys, og der er derfor monteret et gult/orange glas foran lampen, så lyset får den helt rigtige farve.