“Det er godt for hele regionen med et nyt universitet”

Malmö Högskola bliver til Malmö Universitet den 1 januar. Det har ikke kun betydning for den svenske side af Øresund, men for hele Øresundsregionen, mener rektor Kerstin Tham.

Så kom beskeden, det som Malmö Högskola har arbejdet på siden den startede i 1998. Den 1. januar bliver højskolen til et universitet. Det er ikke kun et spørgsmål om navn og prestige. Der er meget vigtigere ting i spil. Et universitet modtager højere forskningsbevillinger, bestemmer over sin egen forskning og kan tilbyde en attraktiv arbejdsplads for forskningsakademikere. Malmö Högskola har allerede universitetsrettigheder på visse områder. Men nu er det tid til at blive et rigtigt universitet.

Det er vigtigt, ikke kun for det sydlige Sverige, men for hele Øresundsregionen, siger Kerstin Tham, rektor ved Malmö Universitet.

– At vi bliver til et universitet åbner op for mere samarbejde med danske universiteter. Vi kan rekruttere flere danske studerende, ikke mindst fordi vi tilbyder en række kurser på engelsk. Jeg vil engagere mig mere i regionen, hvilket jeg ser frem imod.

Samarbejdet med samfundet uden for den akademiske verden vil også blive påvirket og udvidet, siger Kerstin Tham.

– I dag har vi et innovationssamarbejde inden for regionen, inden for områderne smarte og bæredygtige byer og materialer og personlig sundhed. Vi bør kunne finde flere gode former for samarbejde på tværs af sundet.

Samarbejde er også et nøgleord, når videregående uddannelsesinstitutioner søger om forskningsfinansiering uden for regionen.

– De der er gode til at samarbejde, har størst succes i kampen om EU-forskningsmidler. Regionen omkring København er allerede meget succesfuld i dette, hvilket jeg ser frem til at udvikle yderligere.

Universiteternes rolle i samfundet er vigtig på mange måder, siger Kerstin Tham. Især i en tid, hvor viden og fakta ofte er relativt.

– Vi producerer ny viden og støtter de studerendes læring og kritiske tankegang. Vi må være tydelig og kunne formidle, hvor vigtigt det er. Jeg tror, at akademiet måske vågner lidt sent. Alt går så hurtigt i det digitale samfund, og vi er vant til at bruge tid på at udvikle viden baseret på videnskab og dokumenteret erfaring. Men nu har universiteter en vigtig rolle. Derfor skal vi også samarbejde med hinanden og det omgivende samfund.

I Øresundsregionen findes 17 universiteter. Det er kun en styrke med så mange tæt på hinanden, siger Kerstin Tham. Hvert universitet har sin egen profil. Sammen gør de regionen attraktiv for arbejdskraft og virksomheder.

Dansk-svensk kulturforskelle, hvordan ser de ud i den akademiske verden?

– Jeg tror næsten ikke, at der er nogen. De er i hvertfald betydelig mindre end i resten af samfundet. Den akademiske verden er international, alle aktiviteter er baseret på de samme værdier. Så vi ligner hinanden meget på tværs af sundet. Det er en stor fordel.

Kerstin Tham er fra Stockholm, men som barn besøgte hun ofte sin farmor i Helsingborg og på Ven. Det blev også til mange ture til Danmark. Nu tager hun gerne til Louisiana og i sommer var familien på ferie i Gilleleje.

– Så jeg ser frem til at opdage mere af Danmark!

 

Tekst: Sanna Holmqvist