Verdens smukkeste Arena?

En ny multiarena slår for første gang dørene op i denne måned. Her bydes på unik arkitektur, og plads til hele 16.000 koncertgæster og over 12.000 sportsfans. At Malmø Arena med stort set samme kapacitet kun ligger en halv time væk, giver grobund for både samarbejde og konkurrence, spår administrerende direktør Dan Hammer hos Royal Arena.

Der blev ikke klippet røde bånd, og der regnede hverken balloner eller konfetti. Men alligevel åbnede Royal Arena med et brag i fredags.

Forventningerne var store, da Metallica skulle på scenen. Trods en meget skrantende stemme hos sangeren James Hetfield, blev koncerten gennemført og anmelderne roste lyden, og spår store musikalske oplevelser i fremtiden på arenaen.

Det har været vigtigt for Dan Hammer, administrerende direktør hos arenaen, og for Live Nation Entertainment, som står for driften, at de første koncerter skulle være ”business as usual”, og foregå som en hvilken som helst koncert, på en hvilken som helst multiarena i verden.

– Vi er en multiarena på lige fod med mange andre – ikke kun Malmø Arena – men andre lignende rundt om i Europa. Men det, der virkelig skiller os fra de andre, er arkitekturen. Den er helt unik, og jeg kan med største overbevisning sige, at jeg mener, at Royal Arena er verdens smukkeste af sin slags, lyder det fra Dan Hammer

Hvor arenaer ofte er en meget lukket affære udefra, består Royal Arena af store glaspartier, som ikke kun skal gøre det muligt for forbipasserende at få et kig ind til publikum – og dermed et indtryk af stemningen, og det, der foregår. Det betyder også, at besøgende på Arenaen kan kigge ud på omgivelserne – dét, der er på vej til at blive en helt ny levende bydel i Ørestad.

I følge rejseplanen og Skånetrafiken kan man komme fra Københavns Lufthavn til Royal Arena på 14 minutter, og fra samme lufthavn til Malmø Arena på 12 minutter.

Når vi taler forskelle på de to arenaer, er der ingen tvivl om, at Malmø skiller sig ud på grund af sit ishockeyhold, hvor Dan Hammer fremhæver akustikken som noget, der adskiller Royal Arena fra alle andre. Der er siden byggeriet startede arbejdet intensivt med akustikken, og alle flader er beklædt, så lyden er optimal.

Dan Hammer slår fast, at for Øresundsborgeren, er det en fordel med to arenaer tæt på hinanden.

– Er du musikfan eller sportsfan spiller det jo ingen rolle, om du skal køre 35 km mere eller mindre i den ene retning. Det er jo bare fedt, at der er mulighed for at se eller høre det, du går op i.

Han understreger også, at det ikke er arenaerne selv, der står for at booke forskellige optrædener, men promotere, der vælger den ene eller den anden arena – eller ligefrem dem begge. Således kan en verdensstjerne optræde i to forskellige lande, og sove på det samme hotel i mellem koncerterne. Det er også de enkelte arrangører, der varetager markedsføringen af de fleste events, hvor arenaens primære opgave er at ”lægge hus til”.

Lige når man er kørt over Øresundsbroen er Malmø Arenas rustfarvede facade en af de første bygninger man møder. Her har der været åbent siden 2008. Karin Mårtensson, VD på Malmø Arena, er enig med Dan Hammer:

– Der er helt sikkert potentiale for samarbejde. Absolut. Men det kræver jo events, hvor der er behov for to store anlæg. Vi har af gode grunde ikke stået overfor den situation tidligere, men vi glæder os til at se, hvordan det kan komme til at udmønte sig.

Og at der også kan blive tale om en form for konkurrence, udelukker hun ikke. Men på hvilket niveau konkurrencen eventuelt kommer til at ligge på, kan hun ikke svare på.

– Det må tiden vise, konkluderer Karin Mårtensson med et stort smil.

 

Tekst: Theresia Swanholm
Foto: 3XN/Adam Mørk