Flere danskere flytter til Skåne

Nye tal fra Ørestat viser at over 20 procent flere danskere er flyttet til Malmø i første del af 2016 sammenlignet med året før. ”I Malmø er der renere og grønnere end i København, folk er venligere og man får meget mere bolig for pengene”, lyder det fra Lea Gerner, som sammen med sin familie har haft adresse i Malmø siden august måned.

I en stor, lys lejlighed med højt til loftet og en smuk, grøn udsigt sidder Lea Gerner på et tæppe på gulvet og underholder sine tre måneder gamle tvillinger med Kaj. Den store grønne frø, der er elsket af danske børn, og helt ukendt for svenske.

– Vi flyttede her til i august, to måneder før børnene blev født, og allerede inden for to dage havde alle i bygningen hilst på os. I København tog det nærmere to år inden man havde sagt hej til alle i opgangen.

Først havde parret planlagt at barslen skulle holdes i København, inden flyttelæsset gik til Malmø, men de ville lige se på udbuddet af lejligheder i Malmø, og blev hovedkulds forelsket i den første de kiggede på – og så var beslutningen truffet.

Britt Andresen, chefanalytiker på Øresundsinstituttet, bekræfter at det typisk er unge, der flytter fra København til Malmø, og ofte er det i den fase af livet, hvor en lille city lejlighed skal skiftes ud med mere plads, børnevenlige omgivelser og grønt udenfor vinduerne.

– Det er, når man begynder at se på en bolig i omegnskommunerne til København, at Malmø lige pludselig er et alternativ. Malmø ligger ligesom for eksempel Roskilde en halv times pendling fra København, og hvis boligpriserne er langt højere i de Sjællandske kommuner, så er Malmø uden tvivl et attraktivt alternativ for mange.

I løbet af de første ni måneder af 2016 flyttede 1.070 danskere til Skåne. Det er 20,6 procent flere end samme periode i 2015. 69 procent af disse godt 1.000 danskere er under 39 år, og er ligesom Lea og hendes mand i den livsfase, hvor to ofte bliver til flere. Den høje danske kronekurs, kombineret med gennemsnitligt højere lønninger i Danmark, bidrager også til en god økonomi som dansker i Malmø. Men Lea understreger også nogle af de blødere værdier:

– Vi synes, her er meget renere end i København. Vi er glade for alle de grønne områder, stranden tæt på, og her er altid nogen, der tilbyder at hjælpe mig med tvillingevognen. Jeg oplever også, at svenskere er mere engagerede i at tage afstand fra det, de ikke bryder sig om. Her er man ikke lad, men siger fra over for politikere og andre, når det gælder feminisme, at behandle flygtning ordentligt og andre samfundsrelaterede spørgsmål, mener Lea.

Det boom af danskere, der flytter til Skåne, som vi ser nu, ligner meget den bølge af tilflyttere, der var i årene 2004-2007. Ligesom den gang er det primært boligpriserne, der lokker, og dernæst muligheden for at få en bil, der er større, smartere, sikrere og mere familievenlig end man ville have råd til i Danmark.

Men spiller grænse- og id-kontrollen, som skaber så massive problemer for mange pendlere, ikke ind?

– Vi kan se, at de fleste der pendler med tog, er svenskere. Danskerne kører i den der nye bil, og grænsekontrollen, når man kommer i bil, er ikke noget problem. Det er de rejsende med tog, der lider med både ID-kontrol og grænsekontrol – ikke bilisterne.

Men Britt Andresen forudser også, at mange af danskerne flytter tilbage, når boligpriserne atter falder i Storkøbenhavn.

– Mange vender også tilbage når børnene skal til at starte i skole, men jeg tror, at på sigt vil vi blive en region som er helt smeltet sammen. Ligesom ved grænsen mellem Danmark og Tyskland. Her forstår alle hinanden, og tyskere og danskere bor side om side trods forskelligt sprog og nationalitet. Men jeg tror, at det vil tage generationer. Ting tager tid.

Tilbage i den solfyldte lejlighed siger Lea:

– Jeg forestiller mig ikke, at vi kommer til at flytte tilbage til Danmark.

Og med hensyn til en pendlingstid på godt en time til jobbet som gymnasielærer nord for København, siger hun:

– Hvis det viser sig, at det mod formodning ikke fungerer, er der lærermangel herovre, og der er mange gymnasieskoler i Malmø, der godt kunne bruge en engelsklærer. Og i så fald ville jeg jo være tættere på børnene…

Lea Gerner, dansker med permanent adresse i Malmø, smiler til de to små på tæppet, som tilsyneladende er godt på vej til at blive Øresundsborgere i den sammensmeltede region, som Britt Andresen forudser.