”Jeg ser det som min opgave at nå så mange som muligt”

To storslåede operahuse, to koncertsale på internationalt niveau, dansescener og ikke mindre end 6 symfoniorkestre i samme region! Alle forudsætninger er på plads for at Øresundsregionen skal blive et internationalt kultur-kraft-center. Desuden er målet at nå ud til alle dele af befolkningen.  Michael Bojesen, danskeren der har roet jobbet i land som ny operachef i Malmø, har store ambitioner for vores region.

Allerede når vi laver aftalen per telefon er det tydeligt, at denne mand går op i sin nye rolle med liv og sjæl. ”Jag har börjat min svensk undervisning i dag” siger han med en udtale, der afslører, at han allerede må have eksperimenteret med det svenske i flere sammenhænge.

Det er årets første septemberdag. Solen tror stadig, at det er sommer, og bader pladsen foran Malmö Operas mastodontbyggeri i et stærkt lys. En karismatisk mand træder med lange skridt ind på pladsen med mobilen til øret iført habitjakke, butterfly og briller med mørkt stel.

”At være chef for Malmø Opera, er et stort ansvar – og jeg ser det som min opgave at nå så mange mennesker som muligt – på begge sider af Øresund”.

En dansk mand på en kultur-top-post i Sverige. Hvordan griber man lige det an?

Michael Bojesen smiler bredt, og fortsætter: Jeg er lige gået i gang med at læse bogen ”Hvorfor slås vikinger”. Den har min svensklærer anbefalet, og den handler om, hvor forskellige vores kulturer er. Jeg er meget bevidst om, at jeg som dansker, og oven i købet som en utålmodig person, har en tendens til på dansk manér at træffe hurtige beslutninger, køre derudaf og løse eventuelle problemer undervejs. Da jeg var dirigent for Lunds Studentsångare i Lund, lærte jeg at Svenskerne har en helt anden konsensuskultur. Tingene skal diskuteres indtil alle aspekter er overvejet, og alle er blevet enige. Først derefter kan man træffe beslutningen, og komme i gang. Jeg skal være meget bevidst om ikke styrte af sted med 120 i timen, og træffe beslutninger – men jeg skal sørge for, at jeg får alle med på holdet.

Opera for alle

”Da Malmö Opera optrådte på Malmø Festivalen med stykker fra operaen Figaros Bryllup, var jeg overrasket og fascineret af, hvor mangfoldigt publikum var. Her stod mennesker fra alle samfundslag, og med alle tænkelige etniske baggrunde. Det vil jeg gerne arbejde mere for”.

Michael Bojesen overtager posten efter Bengt Hall, som har været operachef siden 2009. Han vil fortsætte linjen med, at operahuset kommer ud til publikum, som for eksempel nu til festivalen, og vil tænke utraditionelt og opføre operaforestillinger på pladser og i sammenhænge, hvor man ikke lige er vant til det.

”Skal der satses på kultur, skal vi ud til det store flertal – og det mener jeg også at politikkerne har et stort ansvar for – både i Sverige og Danmark, for at vi skal kunne ramme alle. Jeg mener for eksempel, at der burde være meget mere fokus på klassisk musik allerede i skolen”.

Der har været megen debat i Danmark om, at der skæres i budgetterne til kulturlivet. I Sverige ligger man på en nul-vækst, hvilket betyder, at der ikke er tale om de samme begrænsninger.

”Jeg synes, at det er et kedeligt signal at sende, når man skærer i budgetterne til kulturlivet. Især i en tid, hvor vi har så mange udfordringer i verden. Det er kortsigtet, og rent ud sagt ikke særligt begavet. Hvor jeg i Danmark mærker et vist mismod, har jeg noteret mig, at dem jeg har mødt fra Malmø Opera præges af en fantastisk ånd, en god virksomhedskultur og en rigtig positiv stemning. Jeg ville ønske, at beslutningstagerne havde de samme briller på i Danmark”.

Mere integration over Øresund

Michael Bojesen forklarer, at der, da broen blev bygget, blev tænkt store tanker om et rigt og integreret kulturliv tværs over sundet. Men det har ladet vente på sig, og slæber efter i forhold til mange andre brancher.

Den kommende operachef læner sig tilbage i loungestolen udenfor Malmø Opera Grill, hvor de er ved at forberede frokost rykindet, og hvor integrationen er godt i gang. I denne uge serveres både dansk flæskesteg og svensk gravad lax med dildstuvede kartofler. Han misser lidt mod det stærke lys, og forklarer, at en af de ting, der vil kunne bidrage til et integreret kulturliv rundt omkring Øresund, er det brede netværk, og alle de kontakter han har på den danske side, når han nu kommer til at arbejde på den svenske. Også blandt publikum i Danmark er Michael Bojesen kendt og afholdt – og mon ikke det kan være med til at flere danskere får øjnene op for hvilken metropol Malmö faktisk er, når det gælder kultur, understreger han.

Andre tiltag kunne være at sikre at opsætningerne på for eksempel operaen i København og i Malmø ikke sammenfalder – men kompletterer hinanden.

Michael tiltræder ikke som chef før til næste sommer, men har inden da et ambitiøst program. Udover at lære endnu bedre svensk, skal han lære det svenske musikliv bedre at kende, opdyrke et netværk, sætte sig ind i svensk lovgivning som arbejdsgiver, og være med til at besættecentrale poster på operaen og endeligt forberede operahusets program for 2018. Målet er også sat på lang sigt. Jeg vil være den, man husker som ham, der fik en forholdsvis smal kunstform ud til et bredt publikum, og gik utraditionelle veje for at udvikle opera på begge sider af Øresund.

Solen forsvinder bag en ensom sky, lyset slukkes, et fast håndslag afslutter interviewet, og manden med dirigentstokken gør exit til højre. Tæppe ned.

 

Tekst: Theresia Swanholm