Øresundsrevolutionær med drømmen om en grænseløs verden

Som født, opvokset og bosat i grænseregioner, ser han egentlig ikke nogen grund til, at der overhovedet skal være nogen grænser mellem lande. Men lige nu er det grænsekontrollerne over Øresund, som optager ham. Mød Niels Paarup; danskeren, som blev svensk politiker, og startede en øresundsrevolution på Facebook.

Niels Paarup har kontor i et smuk, gammelt hus fra århundredeskiftet centralt i Malmø med udsigt over kanalen. Til hverdag arbejder han på kommunikationsbureauet Giv Akt. Men det er der næppe nogen, der er klar over. For mange er han de seneste måneder blevet kendt som ham fra Centerpartiet, der startede en revolution.

– Øresundsrevolutionen skal mest af alt skabe opmærksomhed omkring de urimelige konsekvenser, som grænsekontrollerne har fået for regionens indvandrere og virksomheder, forklarer Niels Paarup.

Sammen med Mats Genberg, der arbejder med markedsføring, og er poltiker i Simrishamn, startede hans Facebook-siden, som nu har næsten 24.000 følgere.

Men hvem er han så, danskeren, der blev svensk politiker?

Han er vokset op i Vojens i Sønderjylland, og har fra barnsben været bekendt med livet i en grænseregion. I denne lille by arbejdede de fleste på den lokale fabrik. Det gjorde Niels Paarup også indtil universitetsstudierne lokkede ham til Århus, og derefter København.

– Det fine ved grænseregionerne er de muligheder, som opstår med et fælles arbejdsmarked. Det er jeg vokset op med, og for mig er det også det vigtigste i Øresundsregionen.

Allerede tidligt i sit arbejdsliv har han været engageret i øresundsemner, og han arbejdede nogle år som analytiker hos Øresundsbro Konsortiet.

– Det var faktisk der, jeg mødte min hustru Anna-Katarine, som er svensk. Vi blev gift på taget af Luftkastellet med udsigt over broen, så den betyder meget for mig, og på mange måder, siger Niels Paarup.

Derefter arbejdede han et par år hos Øresundsinstituttet, inden det var tid til en kort tur inden for bankverden.

– Jeg fik job hos BRF Kredit, men inden jeg nåede at starte, kom finanskrisen. Så det blev kortvarigt, men jeg fik enaftrædelsesgodtgørelse, som gjorde, at jeg kunne starte mit eget firma, Nuddson.

Han og Anna-Katarina overvejede hvilken side af sundet, de helst ville bo på. Valget faldt til sidst på Malmø. Nu føler han sig hjemme, og parrets to børn har deres rod der. I Sverige blev han politisk engageret, og i dag sidder han i regionsrådet for Centerpartiet. Det er først og fremmest grænseemnerne, han brænder for.

– Jeg er i bund og grund mod grænser i det hele taget. Jeg synes, at mennesker skal kunne bevæge sig frit. Inden for Øresundsrevolutionen findes der medlemmer med forskellige synspunkter på det område. Mange er tilhængere af grænsekontrollerne, men vil have en bedre løsning for regionens pendlere. Det er det mest akutte problem.

Han er frustreret over det, som han kalder stockholmerperspektivet i debatten. Han mener, at der mangler kundskab og forståelse for Øresundsregionen blandt Sveriges ledende politikere. Han mener også, at de regionale politikere har været for passive, da grænsekontrollerne blev indført.

– Man skulle have sagt til Stockholm, at nej, der går vi ikke med til. Det har for store konsekvenser for regionen. Men det gjorde man ikke. Nu må vi hurtigst muligt finde løsninger, som gør, at pendlingen kommer til at fungere igen, siger Niels Paarup.

Det er det, som den dansk-svenske øresundsrevolutionær kommer til at arbejde med fremadrettet.

 

Tekst: Sanna Holmqvist