Øresundshuset 2016

Det er nu syvende år i træk at Øresundshuset arrangeres under politikerugen i Almedalen på Gotland. I kølvandet på Øresundkomiteen tager Region Skåne og Malmø by nu roret for arrangementet, som regnes for at være en af Almedalens vigtigste opgaver. På Folkemødet på Bornholm vil der ikke være et Øresundshus, men i stedet en teltversion.

Øresundshuset ligger midt i Visby ved Donners plads, 200 meter fra Almedalsparken, hvor politikerne holderes deres taler den første uge i juli. Derfor kommer mange forbi netop der. Hvert år afvikles godt og vel 3.500 arrangementer under Almedalsugen, og cirka 35.000 mennesker besøger arrangementerne. Møderne er gratis, og åbne for alle. Det gælder med andre ord om at gøre sig bemærket for arrangørerne, hvis de vil markere sig.

Vi møder manden bag satsningen om at starte det første Øresundshus. I dag er han udviklingsdirektør for Region Skåne, men dengang arbejdede han hos Øresundskomiteen.

– Tanken med et Øresundshus er at samle de grænseregionale spørgsmål under et og samme tag. Man er dog nødt til at være dygtig til markedsføring, hvis man skal tiltrække flere end kun de nærmest berørte. Alene står man ikke særlig stærkt her. Derfor er det en god ide at gå flere sammen, og hjælpes med at markedsføre projektet, siger Daniel Persson.

Ud over Region Skåne og Malmø By, er Lunds Kommune og Helsingborg By med i den inderste cirkel af partnere bag Øresundshuset. Derudover deltager Malmö Högskola, Sydsvenska Industri- og Handelskammaren, Skanska, Copenhagen Malmø Port (CMP) og Småföretagarnas Riksförbund.

– Selvom vi ikke har nogen danske repræsentanter blandt arrangørerne her i Almedalen, hvis man ser bort fra CMP, som er svensk-dansk, så kommer vi helt sikkert til at have et grænseregionalt perspektiv. Vi kommer til at have danske repræsentanter på de fleste møder. Og i den indre cirkel er vi alle medlemmer af Greater Copenhagen and Skåne Commitee.

Under overskriften Øresundssamtaler løftes forskellige, fælles spørgsmål for regionen. I år er det fire hovedemner, som er i spil; Øresundsregionens samarbejde, infrastruktur, arbejdsmarked og boligbyggeri. De to husmoderatorer, som skal holde styr på møderne i Almedalen, er Catarina Rolfsdotter og Thomas Frostberg.

– Behovet for en national øresundsstrategi er et vigtigt spørgsmål. Vi fremfører spørgsmålet på lokalt og regionalt niveau, fordi at vi ser store gevinster og betydning, men nationen Sverige er nødt til at komme ind i kampen, siger Daniel Persson.

Han kommer ind på ID-kontrollerne ved Sverige grænse. Et spørgsmål, som har fyldt meget i medierne i den forgangne vinter og forår. Det bliver taget op i Øresundshuset til sommer:

– Paradokset med de beklagelige ID-kontroller er, at opmærksomheden for regionen på nationalt niveau ikke har været så stor i lang tid. Den del er god, men det hjælper ikke problemet, som grænsekontrollerne medfører i Øresundsregionen. Flygtningesituationen er egentlig et spørgsmål, som løses på europæisk niveau. Men det er beklageligt for os, som sidder midt i orkanens øje, og skal leve med konsekvenserne af en kraftig begrænsning af den frie bevægelighed i vores fælles arbejdsmarkedsregion.

Både Sydsvenska Industri- og Handelskammaren, Kungliga Tekniska Högskolan og Øresundsinstituttet ser lige nu på, hvad grænsekontrollerne indebærer for regionen. Flere analyser ud fra forskellige perspektiver vil blive præsenteret i Øresundshuset under Almedalsugen.

Et andet emne, som vil blive løftet i Almedalen, er Sveriges langsigtede infrastrukturplan.

– Det er netop under de pågående forhandlingsdiskussioner i Sverige, som handler om at bygge højhastighedsbaner mellem Stockholm og Gøteborg, og mellem Stockholm og Malmø. Selvom rapporten kun handler om Sverige, så er tanken, at højhastighedsbanerne skal fortsætte over Øresundsbron til Kastrup. Det er en af de største infrastrukturinvesteringer i Sveriges historie, og et enormt stort samfundsbyggeprojekt.

På Folkemødet på Bornholm kommer Øresundshuset ikke til at være i samme form, som i Almedalen. Her bliver det i form af et telt om øresundssamarbejde.

– Der er Region Skåne ikke hovedarrangør, men i stedet Region Hovedstaden og Region Sjælland, inden for rammerne for Greater Copenhagen and Skåne Commitee, siger Daniel Persson.

For dem, som ikke har mulighed for at deltage under Almedalsugen, så streamer Region Skåne også møderne fra Øresundshuset via hjemmesiden oresundshuset.nu.

 

Tekst: Kajsa Jakobsson
Foto: Peter Brinch