ESS former fremtiden

Forskningscentret ESS vokser hurtigt udenfor Lund. 17 procent af centret er bygget og man kan nu gå ind i acceleratortunnelen, som allerede har loft og vægge. Agneta Nestenborg, administrerende direktør for ESS, siger at 3.000 gæsteforskere årligt kommer til at bruge bygningen, når den om nogle år er klar til drift.

Der sker noget i områderne nordøst for Lund. Noget, der vil forandre det åbne landskab for evigt. Agneta Nestenborg sammenligner det med en “green field”, man startede simpelthen fra bunden. Her vokser en helt ny bydel frem, forbundet til det store ESS (European Spallation Source) som er klar til testkørsel i 2019. Og selvfølgelig til MAX IV synkrotronen, som allerede indvies næste år.

Agneta Nestenborg er ny i jobbet. Og det er ikke hvilket som helst job, hun er nemlig administrerende direktør for ESS – det tværfaglige forskningscenter anlagt på verdens mest kraftfulde neutronkilde. I sin rolle som administrerende direktør med 350 ansatte, er hun ikke bekymret for at deres 46 forskellige nationaliteter.

– Vi bygger centret, men vi bygger også en kultur.

Hun har selv en bred faglig baggrund med en Ph.d. i kemi. Hun har arbejdet både med forskning i højteknologiske miljøer og med styring af projekter og linjearbejde.

– Med min administrative erfaring, kan jeg bidrage med stabilitet og hjælpe med at opbygge den rette kultur. Det er et udfordrende forandringsarbejde, og det er sjovt at bygge det fra bunden.

Hun siger at ESS er et af de største forskningsinfrastrukturprojekter i Europa lige nu. Centret vil gøre det muligt at studere forskellige materialer og deres egenskaber på molekylært- og atomniveau, som vil åbne op for ny forskning indenfor mange områder, såsom biovidenskab, materialevidenskab, arkæologi og magnetisme.

– Det er som et kæmpe mikroskop. Neutronstrålen er meget intens, hvilket øger muligheden for at se ting, du ikke har set før.

Fra 2023 anslås det at op mod 3.000 gæsteforskere fra hele verden, årligt vil bruge det nye anlæg.

– Vi administrerer og driver anlægget, vi har ikke vores egen forskning, forklarer Agneta Nestenborg, men det er et brugercenter.

I begyndelsen var ESS-bygningen et svensk AB med svensk-dansk ejerskab. Men siden sidste efterår er ESS organiseret som et europæisk forskningsinfrastrukturkonsortium (ERIC).

– Vi er nu 11 medlemslande og fire observatørlande som er i gang med at blive fuldgyldige medlemmer. Alle medlemmer er medfinansierende og har indflydelseskraft.

Sverige og Danmark er værtslande, hvilket giver dem en særstilling. I København er ESS’ datacenter DMSC ved at tage form, hvilket betyder at forskningsdata fra ESS vil blive gemt og behandlet der.

– Øresundsbron er vigtig for os. Den gør det lettere for vores medarbejdere. Mange bor på den ene side og arbejde på den anden.

ESS’ hovedkvarter ligger i dag i Tunavägen i Lund, men vil så småt flytte til det nordøstlige Lund hvor ESS-byggeriet er ved at tage form. Naboen bliver den kommende Science Village Scandinavia, som ejes af Lund Kommune, Region Skåne og Lunds Universitet. Her vil der være boliger, restauranter, og alt andet som folk kan have brug for, for at trives, selv udenfor jobbet.

 

Text: Kajsa Jacobsson
Foto: Drago Prvulovic