Sveriges nye ambassadør er rykket ind

Han vil udvikle ambassaden til et mødested for dansk-svensk samarbejde, og ikke kun på regeringsniveau. Det øresundsregionale er mindst lige så vigtigt. Mød Fredrik Jörgensen, Sveriges nye ambassadør i Danmark, som nu er flyttet ind i residensen. 

Det svenske flag hænger foran facaden, og indenfor er der et portræt af kongeparret. Siden 1921 har huset på Sankt Annæ Plads 15 i København været Sveriges ambassade. Der er travlt i disse dage, hvor Fredrik Jörgensen netop er tiltrådt som ny ambassadør.

– Selvfølgelig sker der meget her i starten. Min førsteprioritet lige nu er at møde så mange mennesker, som jeg kan, bygge et netværk og forstå, hvordan de dansk-svenske relationerne virker, fortæller Fredrik Jörgensen.

For at starte helt fra begyndelsen, så har Fredrik Jörgensen danske rødder. Hans far kom til Sverige fra Danmark i 1956, og ambassadøren voksede op med familie og ferier i Jylland.

– Indstillingen på det tidspunkt var, at det ville være skadeligt for børn at være tosprogede. Vi talte kun svensk derhjemme, så jeg taler desværre ikke dansk. Men det vil jeg til gengæld forsøge at lære nu.

Danmark har altid været tiltalende for Fredrik Jörgensen. Men vejen til København har ikke været helt lige. Planen var, at universitetsstudierne i jura i Stockholm skulle føre til en dommerkarriere. Men en god ven mindede ham om, at Fredrik Jörgensens store interesse var folkeret, så det ville være bedre at kigge mod udenrigsministeriet (UD). Som sagt, så gjort. Fredrik Jörgensen blev ansat i første forsøg.

Første udstationering var i Bonn, i daværende Vesttyskland. Han nåede netop at komme derned før Berlinmuren faldt. Senere kom turen til Pretoria i Sydafrika. Det var i perioden med magtskiftet de Klerk – Nelson Mandela, og afskafningen af apartheid. Han var i Rom 2001-2005, og sidenhen har han været i Stockholm. Siden hjemkomsten fra Rom fik han ansvar for at lede udenrigsministeriets konsulære arbejde, som var udsat for hård kritik af medborgerkommissionen under tsunamikatastrofen.

– Det var en stor udfordring. Tungt, med tanke på katastrofen og eftervirkningerne, men det var et meningsfyldt arbejde.

De seneste fem år har Fredrik Jörgensen været ekspeditionschef i den svenske udenrigsministerium, og ansvarlig for organisationen i helhed; budget, resurser og personale.

Det følelses som om, at han altid opholder sig midt i verdensbegivenhederne, men han forventer, at der bliver lidt mindre dramatik i København. Til gengæld har han en tydelig vision.

Ambassaden skal være en mødeplads for svensk-dansk samarbejde. Det vil jeg gerne udvikle. I Danmark arbejder 70.000 danskere i svenskejede virksomheder, og Danmark er det femtestørste eksportland for Sverige. Relationerne mellem vores lande er vigtige.

Forskellene mellem Danmark og Sverige interesserer Fredrik Jörgensen.

– Vi er faktisk meget forskellige på mange måder. Det er en spændende udfordring. Hvordan finder vi det, der fører os sammen? Det allermest brændende spørgsmål i relationen lige nu er, hvordan flygtningesituationen skal håndteres. Men det er ikke kun et spørgsmål for Danmark og Sverige. Det er hele Europas største udfordring lige nu.

Studiepladserne er også en vigtig del af visionen. Han har allerede besøgt Københavns universitet, og er på vej til Lund.

– Danmark og Sverige er afhængige af forskning for at forbedre de tjenester, som er en stor del af vores produktion. Hvis vi kan oprette et tættere samarbejde, er der meget at vinde.

Fredrik Jörgensen har ikke så meget erfaring med Skåne og Øresundsregionen, men det skal der ændres på. De regionale spørgsmål er lige så vigtige, som de på regeringsniveau, siger han.

– Øresundsregionen er en vigtig grænseregion, og derfor er det vigtigt, at jeg også skaber kontakt med den svenske side her. Her sker der mange spændene ting, med eksempelvis ESS og MAX IV i Lund. Hvis det går godt for regionen, er det godt for hele Sverige.

Han følger også de intensive diskussionerne omkring Greater Copenhagen-samarbejdet, men vil på diplomatisk vis ikke give udtryk for nogen synspunkter på området.

– Det er ikke op til mig at påvirke den proces. Men jeg synes, at det er vigtigt at komme frem til en god løsning, og skabe gode forudsætninger for samarbejdet, så det kan blive endnu stærkere fremover.

Tekst og billed: Sanna Holmqvist