Malmö Live er et unikt samarbejde i verdensklasse

Ingen kan forestille sig, hvilken diamant dette er! Ingen fatter, hvor utrolig fantastisk, det bliver – før de står i koncertsalen, og hører lyden. Sådan indleder Jesper Larsson, administrerende direktør for Malmö Live Konserthus, fortællingen om Malmøs nye kæmpeprojekt, som snart bliver indviet.

Malmö Live fylder en hel boligblok i det centrale Malmö, og indeholder en koncertsal, som kan måle sig med de bedste i Europa, når det gælder akustik, arkitektur og nytænkning. Desuden har Malmø en ambition om, at Malmö Live skal være et socialt og kulturelt mødested for alle generationer og genrer. I samme kompleks finder man også Clarion Hotel & Congress Malmö Live, som indeholder hotel, skybar, 2 restauranter, konferenceanlæg og en kongreshal til 1.500 personer. Netop denne kombination er helt unik, og kommer til at byde på en hel del udfordringer.

Ser man på det hele udefra, er det ikke lige til at se, hvor grænsen går mellem det, der tilhører Malmø by, og det, der er et privatdrevet hotelkompleks. Det kan de heller ikke selv. Der findes ikke en usynlig streg gennem bygningen, der viser, hvad der er profitorienteret, og hvad der er public service. Og det er hele grundtanken.

Jesper Larsson, administrerende direktør for Malmö Live Konserthus

Jesper Larsson, administrerende direktør for Malmö Live Konserthus

Malmö Live skal være åbent for alle. Det er ikke nødvendigt at købe noget, for at få lov til at være i lokalerne. I de store åbne foyer håber man på, at der vil sidde studerende med laptops, og forældre på barsel med kaffe latte, samtidig med at dørene åbnes til den store kongreshal, og 1500 tandlæger strømmer ud til kaffepause.

– Det, der er virkelig ualmindeligt i det her samarbejde, er jo, at vi skal drive et hotel- og konferenceanlæg, der giver overskud. Vi har et budget, som vi skal kunne holde rent indtægtsmæssigt, og Malmø by arbejder lige modsat. De har et budget, hvor det handler om at få pengene brugt, fortæller Camilla Ahlberg, som er markedsansvarlig på Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

Jesper Larsson er enig.

– Clarion arbejder ud fra devisen om, at de skal tjene penge. Vi har en portion penge, som vi skal bruge så fornuftigt, som overhovedet muligt. Der skal helst være lige præcis nul kroner tilbage. Vi er nødt til at have stor ydmyghed over for denne forskel, og vi bliver nødt til at have forståelse for hinandens drivkræfter.

Både Camilla og Jesper ser frem til det kommende samarbejde.

– Her skal slet ikke være nogen døre mellem os. Intet skal være lukket, og der skal være et naturligt flow af liv, der interagerer. Måske får alle tandlægerne inde på kongressen mulighed for at lytte til koncertsalens prøver. Måske beslutter de besøgende i skybaren sig for, at de vil til koncert, og så videre, forklarer Jesper Larsson entusiastisk.

Målet er, at der skal tilbydes 700 programpunkter årligt. Alt fra internationale topnavne i koncertsalen, til små intime arrangementer i foyeren.

Den 2. maj 2015 bliver hotel- og kongresdelen indviet. Den 4. juni indvies hele blokken, og til august begynder koncertprogrammet i den store koncertsal.

Malmö Live Konserthus

Malmö Live er unikt på flere måder. For eksempel har man rent faktisk været i stand til at overholde projektets budget, og er blevet færdig til tiden, hvilket ikke er helt almindeligt, når det gælder så store projekter.

Derudover er det yderst ualmindeligt at kombinere en så stor koncertsal med et hotel- og konferenceanlæg. Det forekommer ikke andre steder i Europa, og man skal rejse til Las Vegas for at finde noget tilsvarende.

Men det med, at DR Koncerthuset kun ligger en halv time væk – er der virkelig brug for to så avancerede koncertsale, så tæt på hinanden? Er der publikum nok? Det er Jesper overbevist om. Forskellen på de to byggerier er blandt andet, at der i Malmø er tale om en sal i “shoebox-facon”. Det betyder, at orkesteret sidder længst fremme, med publikum overfor i lange rækker. DR Koncerthuset er bygget i det, man kalder rosens facon. Orkesteret er det inderste i rosenknoppen, og publikum sidder som blomsterblade rundt omkring centrum.

– Rigtige nørder kommer til koncert her i Malmø med Lang Lang, og DRs symfoniorkester den 4. september, og har været til samme koncert dagen før, da det foregik i DR Koncerthuset. Bare for at kunne sammenligne lyden og oplevelsen i de to sale, forklarer Jesper Larsson.

Hvad siger de så i DR Koncerthuset på den anden side af Øresund til, at en “tvilling” åbner så tæt på?

– Vi byder dem velkommen. Jeg tror, at vi både kan supplere og udfordre hinanden. Supplere ved for eksempel at invitere superstjerner til regionen, og give dem mulighed for at optræde to steder. Udfordre gennem en sund konkurrence mellem os, hvor vi inspirerer hinanden til at tænke nyt, større og kreativt. På sigt tror jeg, at dette kan stimulere interessen for god musik i hele øresundsregionen. Udbuddet bliver jo større og bredere, og på den måde kan vi løfte sammen, fortæller Leif Lønsmann, direktør for DR Koncerthuset.

Og at man kommer til at se danskere i Malmö Live, er både Camilla Ahlberg og Jesper Larsson overbeviste om. Og planerne strækker sig endnu længere.

– Det kommer til at gå op for resten af verden, at man via Øresundsbron kan tage fra Københavns Lufthavn til Malmö Live på 25 minutter, og at priserne – blandt andet takket være den lave svenske krone – ligger et godt stykke under de danske. Lunds store projekter, ESS og Max Lab IV, kommer også til at ligge tæt på. Så vi regner med store internationale konferencer og kongresser i fremtiden, slutter Camilla Ahlberg forventningsfuldt.

Malmö Live

  • Koncertsal på 15.700 kvadratmeter
  • 20 meter til loftet
  • Akustik i verdensklasse
  • Skybar på 25. etage
  • 2 restauranter under ledelse af den amerikansk-svenske kok Marcus Samuelsson
  • Kongressal med plads til 1.500 personer
  • 444 hotelværelser
  • 24 konferencerum

 

Tekst: Theresia Swanholm
Foto: Malmö Live