Lokalt nærvær er vigtigt for troværdigheden

Den svenske CRM-virksomhed Lundalogik vokser, og har så sent som i efteråret åbnet sit første kontor i Danmark.

– Den største udfordring i Danmark er at ansætte de rigtige mennesker. Vores varemærke er jo ikke helt lige så kendt der. Det er særdeles vigtigt for os, at alle vores ansatte står for vores kerneværdier, siger vicedirektør Lars Andersson.

Han understreger, at rekruttering er en af virksomhedens vigtigste processer.

– Vi ansætter mennesker, og ikke CV’er.  Derfor tager vi gerne mange ind, når vi rekrutterer, og afholder speeddating. Vi ser meget på personen bag, fortæller Lars Andersson.

Vi bliver vist rundt på hovedkontoret på Sankt Lars-området i Lund. Det føles som en hyggelig og kreativ arbejdsplads. Dartskiver og store, indbydende Fatboy-sækkestole. Stærke farver i orange, grøn og blå gennemsyrer lokalerne. Det gamle psykiatriske hospital er blevet forvandlet til en moderne arbejdsplads, hvor legelyst tages seriøst, og bidrager til virksomhedens fremgang. De gamle psykiatere havde nok løftet noget på øjenbrynene, hvis de havde set miljøets forvandling fra dengang til nu.

Kontor i Ørestad
I Ørestaden, lige ved Øresundsbron, har det danske kontor været placeret siden september sidste år. Indtil videre arbejder sælgeren Igor Taflev der alene, men han får snart selskab af fem nyansatte i løbet af 2015. Samlet set kommer virksomheden, der i dag har 130 ansatte, til at ansætte 40 i løbet af året.

– Det lokale nærvær er meget vigtigt for troværdigheden, siger Lars Andersson – særligt for små og mellemstore virksomheder. Og en af de store fordele ved at have en dansktalende person på plads er, at vi kan adressere markedet på en helt anden måde.

Han taler af erfaring. Tidligere har Lundalogik etableret kontorer i både Norge og Finland. Men at arbejde med danske kunder er dog ikke noget nyt for firmaet.

Det tager tid at bygge et varemærke
Lars Andersson taler om, at det tager tid at bygge et varemærke op, og det tager tid at skabe en kultur, som tiltaler – i dette tilfælde – den danske kultur. Man er nødt til at tænke langsigtet, når man bevæger sig ind i et nyt land, eller for den sags skyld en ny by. Kulturforskelle findes, ifølge Lars Andersson, også indenfor Sveriges grænser.

– Jeg vil tro, at det tager to til tre år, før vi kan sige, at vi har fået etableret os i et område, siger Lars Andersson. Det tager tid at sætte en organisation op, som kan fungere. Vi forsøger at behandle alle vores kontorer som kontorer, og ikke som lande. Vi gør dette sammen.

En anden udfordring, som han ikke lægger skjul på, er sprogbarrieren. Koncernsproget er dog engelsk og svensk.

Ærlig og tydelig kommunikation
– Danskerne er dygtige forretningsfolk. Og man er ofte ærlig og tydelig i sin kommunikation. Det er jo utrolig vigtigt for os, at få af vide af en kunde, hvis de ikke er tilfredse, så vi kan rette op på det. Vi bliver en bedre leverandør af at høre den slags. I Sverige lider man mere i stilhed, mener han, og begynder måske i stedet at se på andre løsninger.

– Personligt kan jeg godt lide den ærlige kommunikation, fortsætter han. Men jeg tror, at vi har forskellige måder at forholde os til kritik i Sverige og Danmark. Det gælder nok både virksomheder og personligt.

Den danske sælger Igor Taflev ser også forskellene mellem dansk og svensk.

– Det er anderledes end at arbejde i en dansk virksomhed. I Sverige går man mere op i konsensus og i selve produktet, før man fokuserer på prisen. I Danmark går man mere op i prisen fra start. Her har jeg lært at skulle underlove og overlevere.

 

Tekst: Kajsa Jacobsson
Foto: Peter Brinch