Dansk chokolade fremstilles i Malmø

Vilde kakaobønner fra Bolivias jungle, en Københavnsk ildsjæl og en økologisk chokoladefabrik i Malmø. Drømmen om at producere det perfekte stykke chokolade knytter tætte bånd over Øresundsbron.

– Da jeg fandt disse kakaobønner, der voksede vildt i junglen i Bolivia, vidste jeg, at det var dem, jeg havde ledt efter. Du kan sammenligne forskellen mellem dem og almindelige bønner med vilde skovhindbær og havehindbær. Den smag, og den intensitet de vilde bær har, er slet ikke på niveau med almindelige bær. Sådan er det med vilde kakaobønner.

Sådan lyder det fra Rasmus Bo Bojesen, restauratør, iværksætter og chokoladeproducent. Manden bag blandt andet restauranten i Operaen, Tårnet på Christiansborg og Torvehallerne i København.

Rasmus Bo Bojesen har været en passioneret chokoladeelsker, siden han blev uddannet i Lyon i Frankrig. Her arbejdede han for den legendariske Monsieur Bernachon, som lærte ham den raffinerede kunst at fremstille chokolade.

Bønnerne Rasmus Bo Bojesen fandt fermenteres og tørres af lokale indbyggere i Bolivia, inden de tager rejsen til Norden. I dag støtter Danida projektet med at høste kakaobønnerne i Bolivia. Eftersom bønnerne vokser vildt i junglen, er de aldrig blevet udsat for hverken sprøjtning eller gødning, og arbejdskraften er lokal. I projektet er der også fokus på arbejdsforhold, levestandard og bæredygtighed.

– Da jeg havde fundet mine bønner I Bolivia, havde jeg desværre ikke nogle forældre, der bare kunne sige: ”Her, min lille ven, er 50 millioner kroner. Åbn du bare en chokoladefabrik,” fortsætter Rasmus Bo Bojesen.

Så Rasmus Bo Bojesen gik på jagt efter en samarbejdspartner, der kunne påtage sig selve chokoladeproduktionen. Efter at have ledt så langt væk som i Tyskland, fandt han løsningen lige på den anden side af Øresundsbron.

Malmö Chokladfabrik fremstiller økologisk chokolade, og har både en butik, en café og et chokolademuseum. De tilbyder også guidede ture for den, der vil se fabrikken, og følge turen fra bønne til færdig chokolade. Og nu producerer de så også chokoladen Oialla – som chokoladen af de Bolivianske bønner er kommet til at hedde.

Oialla-organic-dark-chocolate_1000x438

Rasmus forsøger sig på skånsk, og fortæller levende videre:

– Peter Hansson, som er VD på Malmö Chokladfabrik, sagde først på sit syngende skånske: ”Lave din chokolade? Nä-ä, det ska jag inte!” Så smagte han den, og sagde: ”Jo-o – det ska jag!”

Rasmus Bo Bojesen havde ingen betænkeligheder ved at starte et samarbejde med et svensk firma på den anden side af Øresund. Han opfatter slet ikke de forskelle, der er, som et problem, men understreger, at det er en fælles sans for kvalitet, der knytter dem sammen.

– Det spiller ikke nogen rolle, om fabrikken ligger i Jylland eller i Sverige. Vi har et trygt og inspirerende samarbejde, med respekt for håndværket og råvarerne. At vi ikke taler samme sprog, er lige meget.

Og adspurgt om projektet er blevet en ligeså stor succes, som Rasmus så for sig, da han første gang smagte bønnerne langt inde i den sydamerikanske jungle, lægger Rasmus det ene ben over det andet, læner sig tilbage, krydser armene over brystet, smiler stort og siger:

– Noma, verdens bedste restaurant, bruger Oialla chokolade. De serverer chokladen på 1 klasse på Singapore Airlines, og vi eksporterer den til London, Japan og New York.

Læs mere på oialla.com og malmochokladfabrik.se
Tekst: Theresia Swanholm
Foto: Bojesen A/S, Oialla A/S