Konferencer og messer vokser over Øresund

Iværksættere, it-folk og events har fået øje på ny dynamik over Øresund til deres messer og konferencer. It-firmaet Jayway bruger nu både København og Malmø ligesom Iværk& Vækst-messerne næste år planlægger ny aktivitet på tværs af Øresund.

Da 4.645 gæster besøgte iværksættermessen Iværk&Vækst i Øksnehallen i København den 12. og 13. september 2014 for at få inspiration og finde nye partnere og investorer, så blev det også sidste gang, at det var en snæver, dansk iværksættermesse. Forretningslivets messer og konferencer har nemlig fået øje på mulighederne i helt nye Øresundssamarbejder.

Ved næste års iværksættermesse Iværk&Vækst i København kan man eksempelvis forvente en messe med et nyt Øresundssamarbejde til den svenske pendant, Eget Företag.

– Det er oplagt at se over Øresund, siger arrangør af Iværk&Vækst Eva Vedel, som i september 2015 finder sit nye Øresundsfokus i København og Sverige. Det skal de to messeledelser forhandle yderligere om fra januar. De er allerede enige om at finde en samarbejdsmodel, så messerne kan udnytte, at mange iværksættervirksomheder arbejder på hver side af sundet – eller gerne vil gøre det.

– Det vil være at tage vores egen medicin, når vi gør som vi opfordrer andre til – nemlig at se ud i den globale verden. Vi nåede blot ikke at sætte blækket på aftalerne inden dette års messer, men vi forventer at være klar i 2015, siger Eva Vedel til FokusÖresund.

Iværk&Vækst har haft 10 års jubilæum, men Eget Företag er næsten dobbelt så stor og er Nordens største messe for vækstvirksomheder. Den foregik i år 2. , 3. og 4. oktober på Stockholmsmässan med 7.918 besøgende. Ingen af messerne har før haft stor repræsentation over sundet, så det er helt nyt.

Jayway går efter Øresundsprofil på konferencer
Også it-konsulentvirksomheden Jayway går nu efter en klar Øresundsprofil på deres konferencevirksomhed, som er usædvanlig i it-branchen. Konferencerne kører sideløbende med Jayways it-opgaver som partner for bl.a. Ikea, 3, DSB, Politikens Hus og Københavns Lufthavn. Konferencerne laver firmaet for at få synergier med kunder og markedet.

Jayway med hovedkontor i Malmø og kontorer i København, Stockholm, San Francisco, Helsingborg, Karlskrona og Halmstad holdt sin første konference i København 4. november 2014 under titlen ”At the frontend”. Den kom som led i Jayways øvrige konferenceorganisation, Øredev, der hidtil har holdt konferencer i Malmø. ”Øredev” har været holdt i Malmö siden 2004, og kunne derfor som Iværk&Vækst fejre 10 års jubilæum i år. Øredev er en af Europas største it-udviklerkonferencer med 1.300-1400 deltagere (og få hundrede danskere.)

– Vi vil nu udvikle en klar Øresundsprofil ved at inddrage København mere i begge konferencer. ”At The Frontend” kommer også næste år i København, men samtidig vil vi se om vi også kan flytte Øredev-konferencerne mellem København og Malmø, fortæller dansk og svensktalende Philip Kron, som er CEO for Jayways kontor i København.

Jayways København-konference ”At The Frontend” er målrettet holdbare webløsninger. Den blev holdt i år i København på Radisson Blu med 120 deltagere.

Den spirende ide med messer og konferencer på tværs af Øresund blev understreget 17. oktober i år, da Öresundskomiteen i Danmark involverede sig i Sveriges største karrieremesse, Career Days, i Malmø under sloganet ”Bridging Opportunities”. Målet var at få danskere og svenskere til at arbejde mere på tværs og se regionen som ét arbejdsmarked.

Svært at få folk over sundet
Erhvervskonferencer- og messer som dem Jayway, Career Days og Iværk&Vækst står for er en tendens, der de seneste tre år også er taget op af det EU-støttede Interreg-projekt, Oresund Event Center, som stopper ved nytår. Sekretariatschef Ulrich Ammundsen og hans team har arbejdet for at gøre Øresundsregionen førende i at tiltrække og organisere internationale sport-, kultur- og videnevents, men de har ikke set så meget på forretningslivet, som vokser over sundet netop nu. Centret med udspring i Wonderful Copenhagen har nemlig offentlige partnere som Region Sjælland og Hovedstaden, Event in Skåne, Malmö Tourism og Københavns Kommune. Men Ulrich Ammundsen er ikke i tvivl om, at der stadig er en stor udfordring i at trække folk over Øresund om det så gælder business eller offentlige events.

– Interessen for at lave events, konferencer og messer på tværs af Øresund er der nu i dag. Men vi har haft flest folk, når vi har holdt vores ting her i Danmark. Det sværeste på konferencemarkedet er at trække folk fra Danmark til Sverige, siger Ulrich Ammundsen.

 

Tekst: Keld Broksø