Sydsvenskans nye chefredaktør vil kigge over sundet

Pia Rehnquist er ny chefredaktør på Sydsvenska Dagbladet, Skånes største avis. Hun vil bruge sin stilling til at rette blikket mere mod den danske side af Øresund.

Siden september har der stået »chefredaktør« på Pia Rehnquists visitkort. Sydsvenska Dagbladets nye chefredaktør har arbejdet på avisen siden åbningen af Øresundsbron, både som nyhedsreporter og som redaktionschef. Hun mener, at læsernes interesse for Øresundsregionen er stor, og hun tror, at avisens dækning af Øresundsregionen fremover bliver bredere og dybere.

– For mig er Øresundsregionen noget helt fantastisk. Jeg er tilflytter og bor her ikke af gammel vane. Jeg bliver her, fordi jeg trives her.. Der er sket meget, siden Øresundsbron åbnede, og Citytunneln blev færdig. Jeg synes, at integrationen er kommet langt, og jeg tror, at den kan komme endnu længere. Vi er tusindvis, som pendler over sundet og arbejder i Danmark hver dag. Og for unge mennesker i 20’erne er broen og regionen en selvfølge.

Skal man være ærlig, har Skåne vel større brug for Danmark end vice versa.

Pia Rehnquist mener bestemt, at hendes læsere deler interessen for Øresundsregionen og livet på den anden side af sundet. Hun mener faktisk, at svenskerne er mere interesserede i Øresundsregionen end danskerne. Det gælder både politikerne og indbyggerne, som ser store muligheder i at være tættere på den danske hovedstad.

– Egentlig er det ikke spor mærkeligt. København er storbyen og magneten. Og skal man være ærlig, har Skåne vel større brug for Danmark end vice versa, siger hun og henviser til Københavns større udbud af arbejde og kulturliv.

Afviser kritikken
Øresund Media Platform forsker i danske og svenske mediers dækning af Øresundsregionen. Den seneste rapport viser, at mediernes dækning af Øresundsregionen er blevet mindre og mindre gennem årene 2000 – 2012. Artiklerne er blevet færre og kortere, og emnerne er ofte relativt overfladiske, konkluderer rapporten.

Pia Rehnquist har arbejdet på Sydsvenskan alle årene. Hun afviser kritikken. Hun mener ikke, at billedet er korrekt. Hun mener, at præmissen eller metoden for undersøgelsen er forkert.

– Jeg tror bare, at vi er kommet længere. Vi behøver ikke længere skrive ordet »integration« i alle tekster, siger hun.

– I dag kan vi forudsætte, at vores læsere ved mere om Danmark, end vi kunne for ti år siden. I begyndelsen måtte vi skrive meget om integration, hindringer, processen, den slags. Nu vil jeg mene, at vi har en mere initieret dækning af Danmark, end vi nogensinde tidligere har haft.

Jeg tror bare, at vi er kommet længere. Vi behøver ikke længere skrive ordet »integration« i alle tekster.

Pia Rehnquist argumenterer for synspunktet med, at redaktørerne på søsteraviserne i Stockholm mange gange ligner store spørgsmålstegn, når Sydsvenskan leverer artikler om Danmark. 600 kilometer fra Øresundsbron er det forudgående kendskab til Danmark noget mindre end i Skåne.

– Jeg synes, det er beviset på en spirende region, at man ikke behøver at forklare en masse, men man kan komme direkte til nyheden.

Billedet af livet og folket på den anden side af sundet er med andre ord blevet mere nuanceret. Forskellene, politisk og mentalt, er blevet tydeligere af, at danskerne og svenskerne er kommet tættere på hinanden, mener Pia Rehnquist.

– Det er som et forhold, en forelskelse. I begyndelsen ser man kun alt det interessante og fantastiske. Man tænker »det bliver skønt at være sammen«. Når man så har boet sammen et stykke tid, indser man at »han smider sine beskidte strømper på gulvet«. Sådan kan det også være i relationen mellem danskerne og svenskerne, at vi nu er kommet så langt, at vi ser forskellene tydeligere.

Pia Rehnqvist

Pia Rehnqvist står i spidsen for sammenlægningen af Sydsvenska Dagbladet og Helsingborgs Dagblad. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Ny struktur. Nyt fokus.
Pia Rehnquist har kun været chefredaktør nogle uger, men hun er allerede midt i store beslutninger om store forandringer på de ellers så traditionsrige aviser. Sydsvenska Dagladet og Helsingborgs Dagblad, grundlagt 1848 og 1867, skal nemlig fusionere redaktionelt. Aviserne fortsætter i egne navne, men redaktionerne lægges sammen. Ændringen kan umiddelbart lyde som besparelser og nedskæringer, men den rummer ifølge Pia Rehnquist også nogle muligheder.

– Med den store, fælles redaktion får vi begge fødder solidt plantet i Skåne. Vi vil mere end tidligere være BÅDE en lokal OG en regional avis, og i det inkluderer jeg Danmark, siger hun og uddyber:

– De to aviser er meget lokale, også når det gælder den danske side. Sydsvenska Dagbladet skriver næsten kun om København. Helsingborgs Dagblad skriver næsten kun om Helsingør. Jeg tror, at aviserne fremover kommer til at have et bedre greb om hele regionen.

Jeg tror, at aviserne fremover kommer til at have et bedre greb om hele regionen.

Kommer vi til at læse mere om det, der sker på den dansk side af Øresund? Pia Rehnquist kan naturligvis ikke garantere det, men hun tror, at de skåbnske avisers dækning af det politiske og kulturelle liv vest for Øresund bliver mere nuanceret og facetteret.

Som ny chefredaktør har Pia Rehnquist en enestående mulighed for at dreje to stolte skuder i en ny retning. Tiden vil vise, om kursen for Sydsvenskan er sat mod bredere og dybere dækning af politikken, kulturlivet, erhvervslivet og dagligdagen langs Øresunds vestkyst.


FAKTA: Medierne dropper at dække Øresundsregionen

Øresund Media Platform (ØMP) er et samarbejde mellem Øresundsinstituttet og universiteterne i Lund og Roskilde. ØMP har kortlagt danske og svenske mediers dækning af Øresundsregionen i perioden 2000 – 2012, og resultatet er ærgerligt. »Lighederne er flere end forskellene mellem skånske og danske medier. Det generelle billede er, at Øresundsregionen igennem årene er havnet udenfor mediernes søgelys i både Danmark og Sverige«, konkluderer rapporten. Klik her for at læse mere …