Udsigt til rekordsommer

En stor stigning i påskens fritidstrafik giver forventning om en rekordsættende sommer på Øresundsbroen. Efter et første kvartal med fald i fritidstrafikken – omend faldet kun var marginalt – var det en dejlig overraskelse for Øresundsbroen, at påsketrafikken i 2014 var markant større end de fire foregående år. Det giver håb om og tro på en rekordsættende sommertrafik.

Flere end 61.000 personbiler passerede Øresundsbroen i dagene fra og med skærtorsdag til og med anden påskedag 2014. Det er det højeste antal i de seneste fem år, og næsten 6.000 flere end gennemsnittet for årene 2010-2013.


Påsketrafikken her i 2014 var den største i de seneste fem år. Antallet af personbiler, som passerede Øresundsbroen fra og med Skærtorsdag til og med anden påskedag var 61.688, hvilket er 5.975 eller 11 procent flere end gennemsnittet af årene 2010-2013.

6.000 flere biler svarer til en stigning på 11 procent, men hvis man dykker ned i tallene og kun kigger på trafikken med fritids- og ferieaftalen BroPas, er stigningen faktisk på hele 15 procent. Øresundsbroens aftalekunder har altså været særligt flittige denne påske.

– Den store stigning i trafikken over påsken var en positiv overraskelse, og vi håber, at trafikvæksten fortsætter over sommeren. Vi gør vores, for at det sker, med fordelsprogrammet Club Øresundsbron, hvor vi tipper om tilbud og ophold på den anden side af Øresund, siger Fredrik Jenfjord, salgsdirektør hos Øresundsbro Konsortiet.

Hvis påskens trafikstigning gentager sig i sommertrafikken, vil flere end 480.000 personbiler passere Øresundsbroen i juli måned. Det svarer til omkring 15.500 biler per dag, hvilket er 1.500 flere end de foregående fire år. Dermed vil juli 2014 blive den travleste nogensinde på Øresundsbron.


Hvis tendensen fra påsketrafikken gentager sig, stiger sommertrafikken til mere end 15.000 biler per dag. Sommeren 2014 kan også blive den første, hvor trafikken med rabat-aftalen BroPas overhaler kontanttrafikken.

Ikke kun Øresundsbroen, men også turismeorganisationerne på begge sider af Øresund glæder sig til en sommer med masser af danskere og svenskere, som vil nyde nabolandets natur og kultur.

– Vores undersøgelser viser, at 80 procent af de danske turister i Sverige kører i bil. Vores aktuelle kampagne hedder »swedish moment« og retter sig netop mod kør-selv-turister, som bor i hytter og campingpladser, så vi håber, at rigtig mange danskere kører over sundet til sommer, siger Anna Kron Boysen fra VisitSweden.

Hvis turismeorganisationernes arbejde nytter, og Øresundsbroens prognoser holder, bliver det en travl sommer i betalingsanlægget.

– Den positive udvikling i trafikken bekræfter en spirende økonomisk optimisme i samfundet, som vi allerede har bemærket i fragttrafikken. På Øresundsbron er vi naturligvis klar til at tage imod mange ekstra bilister. At halvdelen har BroPas og betaler med bizz, gør det nemmere for os, men vores personale er klar til at hjælpe de nye kunder sikkert gennem betalingsanlægget, slutter Fredrik Jenfjord.

Tekst og grafik: Jesper Skjønnemand