Haves: Festival i Sverige – Ønskes: Publikum fra Danmark.

Den dansk-svenske Øresundsfestival med upcoming musiknavne har fået mediernes og politikernes opmærksomhed. Næste udfordring er publikum. Fokus Øresund har spurgt Johannes Dybkjær Andersson, den ene af festivalens bagmænd, hvordan årets Øresundsfestival gik.

Hvordan gik billetsalget i år? Sammenlignet med tidligere?
Vi solgte næsten 4.000 billetter. Det er ok, men faktisk færre, end vi forventede, og færre end sidste år. Publikumsmæssigt blev årets festival større end første år, men mindre end andet år.

Hvordan blev fordelingen mellem danske og svenske publikummer?
Det var især danskerne, der glemte at købe billetter. Fordelingen af publikum var vel omkring 20 procent danskere og 80 procent svenskere. Det er nogenlunde som første år.

Hvorfor droppede danskerne at tage til Øresundsfestival i år?
Først og fremmest tror jeg, at festivalen manglede et hovednavn, som kunne sælge nogle billetter. Sidste år havde vi Kashmir. Det viser bare, at Malmø stadig er lidt langt borte i danskernes bevidsthed, synes jeg.

Men vejret var ellers dejligt …
Ja, og måske lidt for dejligt. Når solen skinner, vil folk hellere sidde i parken end gå til indendørs koncerter. I år lå festivalen også senere, end den plejer, på grund af Eurovision Song Contest. Men med det sene tidspunkt kom vi i konkurrence med nogle helligdage og med andre festivaler.

Hvordan vil I lokke danskerne til Malmø næste år?
Indtil nu har vi haft stort fokus på musikbranchen og musikmedierne, og mindre fokus på publikum. Der findes ikke et fælles medie om musik i regionen, så vores udfordring bliver at kommunikere festivalen mod publikum i forskellige segmenter og på begge sider af sundet.

Hvad lærte I ellers af årets Øresundfestival?
At branchen, medierne og politikerne har opdaget festivalen. Arrangementet »Øresundssamtalen« blev en succes. Der var stort fremmøde, blandt andet fra SVT, og mange spændende issues var oppe og vende. På den måde var årets festival en succes.

Har festivalen resulteret i konkrete samarbejder over sundet?
Øresund Session, hvor Vindla String Quartet spillede med en række danske og svenske artister, var et højdepunkt, og flere af samarbejderne videreføres. For eksempel tager Kill J strygerkvartetten med, når hun spiller på Roskilde Festival senere på sommeren.

Hvad var din største musikalske oplevelse på årets festival?
Fra dansk side var det DJ-kollektivet Den Sorte Skole, som jeg da også havde store forventninger til inden festivalen. Den Sorte Skole er ikke bare et af Danmarks mest spændende navne, de har simpelthen verdensklasse. Jeg lægger mig fladt ned i respekt. Blandt de svenske navne var sangerinden Nicole Sabouné en spændende oplevelse, gotisk og mørk. Hun har absolut internationalt potentiale, så hende tror jeg, vi kommer til at se igen på den danske side af Øresund.

Tekst: Jesper Skjønnemand