Analyse: Stigende boligpriser kan give flytteboom

Stigende boligpriser i København kan give et flytteboom fra Sjælland til Skåne som minder om tiden før boligboblen og finanskrisen, især hvis renten stiger.

Flyttestrømmen går lige nu fra Sverige mod Danmark, men den kan hurtigt vende. Boligpriserne i København stiger nemlig hurtigt, meget hurtigere end på den svenske side af sundet. Hvis renten på realkredit stiger, kan det få mange københavnere til at søge mod femcifrede postnumre.

– Det kan godt være, at boligerne er billigere på den svenske side af Øresund, men det er meget billigere at finansiere boligkøbet i Danmark, hvor renterne på realkredit er historisk lave. Den dag renterne stiger, kan prisforskellene dog sagtens resultere i, at mange vælger at flytte fra Danmark til Sverige, siger Britt Andresen fra Andresen Analyse, som blandt andet følger bevægelserne på arbejds- og boligmarkederne i Øresundsregionen.

Gennem en årrække har det danske boligmarked været bundfrossent med stigende liggetider og faldende priser. Det er det sådan set stadig på landsplan, men boligmarkedet i og omkring København er vågnet af dvalen, og hovedstadens boligpriser er nærmest eksploderet som antallet af krokus og erantis på en tidlig og solrig forårsdag.

Fra fjerde kvartal 2012 til fjerde kvartal 2013 er kvadratmeterpriserne på ejerlejligheder i det centrale København steget helt op mod 17 procent, så de nu ligger tæt på og visse steder endda over niveauet fra slutningen af 2006 og starten af 2007, hvor prisboblen brast, mens temperaturen på finans- og boligmarkedet sneg sig under 0.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på ejerlejligheder i det centrale København og Frederiksberg er nu oppe på næsten 34.000 kroner.

Mindre prisstigninger i Malmø
Boligpriserne i og omkring Malmø stiger også, blandt andet som følge af nærheden til Øresundsbroen og adgangen til København. Men prisstigningerne i Malmø er noget mindre end i den danske hovedstad.

I Malmø og omegn er kvadratmeterprisen på en »bostadsrätt« steget med gennemsnitligt 9 procent over de seneste 12 måneder. Det er især bostadsrätterne i det centrale og østlige Malmø, der stiger, mens prisstigningerne i resten af Malmø og omegn ligger tættere på 0. Priserne på villaer er kun steget med 1 procent.

Det gælder altså blandt andet »danskerbyerne« Annetorp og Bunkeflo tæt på Øresundsbrons svenske landfæste. Disse området var populære blandt danske familier, som pakkede flyttekasserne og kørte deres habengut over sundet i midten af 00’erne.

Selv om boligpriserne også stiger på den svenske side af Øresundsbroen, bliver forskellen mellem København og Malmø altså større lige nu. I og omkring Malmø ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris nu på lige omkring 16.000 DKK, både for villaer og for bostadsrätter, altså mindre end halvdelen af de 34.000 kroner for ejerlejligheder i det centrale København.

Ingen flytter endnu

Med stigende forskelle i boligpriserne på den danske og svenske side af Øresund kunne man forvente et nyt flytteboom fra Danmark til Sverige. Sådan er det dog ikke gået … endnu.

Kun 873 danskere mellem 20 og 70 år flyttede  i 2013 fra hovedstaden til det sydvestlige Skåne, hvor Malmø ligger. Det er samme, lave niveau som i 2012 og mindre end halvdelen – 40 procent for at være præcis – af flytteboomet i årene 2006 og 2007, hvor flere end 2.000 københavnere pakkede flyttekasserne og købte en enkeltbillet over Øresundsbron. Faktisk skal man helt tilbage til 2001, året efter Øresundsbrons åbning, for at finde et lavere tal.

Hverken informationstjenesten Øresunddirekt eller boligportalen Hemnet mærker øget, dansk interesse for svenske boliger, og forskellene i boligpriserne omkring København og Malmø har altså endnu ikke medført en strøm af flyttebiler fra Danmark til Sverige. Forklaringen kan, som Britt Andresen fra Andresen Analyse siger i starten af artiklen, ligge i de historisk lave danske renter på realkredit og boliglån.

Men det er en stor beslutning at sætte sin bolig til salg og flytte til et andet land, også selv om det ligger lige på den anden side af Øresund. Ser man på de to diagrammer over boligpriserne og flyttestrømmen, ligger toppen på flyttestrømmen omkring et år efter toppen på boligpriserne. Hvis det mønster gentager sig, kan et nyt flytteboom fra Danmark til Sverige altså blive virkelighed i slutningen af 2014 eller starten af 2015.

Tekst: Jesper Skjønnemand