Malmø giver Melodi Grand Prix-stafetten videre til København

For andet år i træk retter millioner blikket mod Øresundsregionen, under optakten til en ny udgave af Eurovision Song Contest. Det er samtidigt en enestående mulighed for at markedsføre Øresund som en integreret og attraktiv region. Refshaleøen skal være den store attraktion, og Strøget omdannes til Eurovision Fan Mile. Det er bare nogle af planerne for 2014. 

En gylden chance for at markedsføre Øresundsregionen til turister og medier fra hele verden. Sådan karakteriserer organisationer på begge sider af Øresund Eurovision Song Contest 2013 i Malmø og 2014 i København.

I 2013 lagde Malmø scene til den store sangdyst, efter at barfodede Loreen vandt for Sverige med sangen Euphoria i Azerbadjan, og i Malmö Arena var det så ligeledes barfodede Emmelie de Forest, der vandt for Danmark med fløjtehittet Only Teardrops.

Dermed holdes Eurovision Song Contest to år i træk i nabobyer med bare en halv times kørsel mellem sig. Den slags situationer man skal helt tilbage til 1990’ene, hvor Irland vandt fire gange, for at finde.

Et tæt parløb

Den heldige situation lægger naturligvis op til tæt samarbejde mellem værtsorganisationerne og turismeaktørerne hen over Øresundsbron.

– Der foregår rigtig meget samarbejde over sundet, både med Malmø og med Skåne. Vi har den særlige situation, at vi kan benchmarke med vores brødre og søstre, og vi har faktisk ansat nogle af de mennesker, som arbejdede med arrangementet i Malmø. Desuden rejser vi jævnligt til Malmø og interviewer andre involverede … for det gik rigtig godt i Malmø, siger Martin Bender, fra Host City Copenhagen, som har ansvaret for arrangementerne rundt om selve konkurrencen i København.

Martin Bender mener, at København kan lære en masse af den måde, Malmø arbejdede med frivillige, fan cafées, welcome desks, delegation service og så videre.

I Malmø ses samarbejdet mellem de to nabobyer også som noget helt naturligt.

– Vi ser det jo ikke som et dansk og et svensk Melodi Grand Prix efter hinanden, men som to gange Melodi Grand Prix i træk i Øresundsregionen. I Malmø ville vi gerne have arrangementet til at spejle regionen, og det lykkedes utroligt godt, ikke mindst fordi Danmark vandt. Det samarbejde lever selvfølgelig videre, selv om fokus er flyttet til København, mener Eva Eilstrup, presseansvarlig hos Malmö Turism.

Metal og beton

Eurovision Song Contest 2014 i København bliver dog langt fra en kopi af arrangementet i Malmø. Konkurrencen og meget af festen i København samles nemlig på og omkring det tidligere B&W skibsværft på Refshaleøen.

– Planen er at sætte fokus på Københavns maritime historie, og Refshaleøen var engang stedet, hvor man byggede nogle af verdens største skibe på et af verdens travleste skibsværfter. Vi ændrer også udseendet af selve konkurrencen. Hvor det tidligere har været pænt og kontrolleret, får det et nyt og råt look med metal og beton, fortæller Martin Bender.

Selv om der er mindre end fem kilometer fra Rådhuspladsen til Refshaleøen i fugleflugtlinje, ligger Refshaleøen langt borte i de fleste københavneres mentale bykort. Der er vist mest nedlagte og forladte fabrikshaller, undergrundskunstnere og en musikfestival med dødsmetal derude. Men det vil ESC2014 og Martin Bender ændre.

– Refshaleøen bliver en attraktion i sig selv, lover han.

En fest for folket

Eurovision 2014 bliver dog langt fra en lukket fest på Refshaleøen. Malmø havde stor succes med at brede festen ud i hele byen, hvor især Folkets Park var et populært omdrejningspunkt, og københavnerne og øresundsborgerne kan heller ikke undgå at mærke, når pailletter og parykker indtager deres by og deres region næste forår.

– Det skønne ved ESC er, at det er meget visuelt, meget folkeligt, og at vi har erfaringer fra den anden side af Øresund at trække på. For eksempel omdanner vi Strøget til Eurovision Fan Mile med masser af musik, kultur og madoplevelser. Desuden inviterer vi vores venskabsbyer, herunder Malmø, til at komme og give et billede af deres særegne kultur i en hel uge op til konkurrencen, fortæller Martin Bender.

– Jeg tror, at København er lidt inspireret af den måde, byen blev inddraget på i Malmø. Malmø er jo vant til det, fordi vi hvert år laver Malmøfestivalen, som borgerne virkelig har taget til sig. Alle er involverede og hele bykernen er inddraget. Eurovision Fan Mile, som man vil lave her i København, er inspireret af det, supplerer Eva Eilstrup fra Malmö Turism.

Hun er da også sikker på, at Malmø bliver en del af festen.

– Malmø er jo en given dagsudflugt, der ligger lige til højrebenet for internationale besøgende. Det ved jeg, at mange gjorde sidste år. København er selvfølgelig en større by end Malmø, men man kunne sagtens forestille sig, at mange ville benytte muligheden, siger hun.

Netop det tætte samarbejde og den gensidige inspiration er vigtig for Øresundsregionens succes, mener Martin Bender.

– I Øresundsregionen skal vi blive bedre til at dele viden og kompetencer, hvis vi skal stå distancen i den globale konkurrence. Så hjælper det ikke, at vi allesammen starter forfra, hver gang vi laver noget, som minder om noget, de andre allerede har lavet. Hvis vi er dygtige, behøver vi ikke at lave alting dobbelt, bare fordi det er to nationer, slutter Martin Bender.