”Vi vil ikke være et kommercielt medie”

New Øresund, Øresundsregionens eget nyhedsbureau, ser frem mod 2014, der bliver et afgørende år for virksomheden.

– Vi arbejder med dansk-svensk journalistik, som har betydning for regionens indbyggere. Vores dansk-svenske redaktion er helt unik, siger Johan Wessman, projektleder og chefredaktør.

I lidt slidte, men hyggelige lokaler i Skt. Gertrudskvarteret i det centrale Malmø, sidder News Øresund-redaktionen sammen med grundlæggeren, analysevirksomheden Øresundsinstituttet. Som i gamle dage, hører gårdhuset til de mindre fine. Det er desuden de ældste af lokalerne – vi taler 1600-tallet – med originale dørkarme. Bygningens pæne side, der vender ud mod gaden, kom først til i 1800-tallet.

– Du kan se, at jeg sidder ud med gården, påpeger Johan Wessman, opmærksom på ikke at være alt for selvhøjtidelig.

Overfor ham, på væggen, sidder et indrammet udklip fra den gang han fik den prestigefyldte ”Stora Journalistpriset” i Sverige. Dengang var han økonomireporter for den skånske avis Sydsvenskan. Udklippet er en gave fra Øresundsinstituttets direktør, Anders Olshov, der forsøgte at lokke Johan Wessman til at deltage i opbygningen af den nye medievirksomhed.

Det er nok bare sådan ildsjælen Johan Wessman er.

– Vi plejer at sige, at først skal man kunne levere. Derefter kan man hovere, siger han.

Redaktør Wessman er stolt over det, han har skabt, men også bevidst om, at de støttepuljer, der stadig finansierer virksomheden, har en begrænset tidsramme. Inden sommer skal der være ny finansiering på plads til projektet Øresund Media Platform, hvor News Øresund indgår.

– Vi begyndte at tale om at skabe kvalificeret journalistik om området for nogle år siden i Almedalen. Vi ville hjælpe aviserne med at få et bedre overblik. Der er lidt public service over det. Vi ville have investorer, som ikke blandede sig i indholdet, men vi vidste ikke, om medierne var modne til det.

På det punkt har Johan Wessman fået svar. Aviserne tager ofte News Øresunds nyheder til sig.

– TT (svenske Tidningarnas Telegrambyrå) og Sydnytt bruger eksempelvis vores nyheder. Sydsvenskan er lidt mere forsigtige, og vil gerne lave deres egne versioner. På den danske side er det sværere, men vi har da haft helsider i Berlingske. Danske medier lidt mere orienterede mod nationale nyheder, og der kan det være svært at få den samme prioritering af Øresundsnyhederne.

Han er dog sikker på, at behovet for News Øresund er der.

– Vi ser nu på en permanent finansieringsmodel. Jeg tror ikke, at medierne vil betale, sådan som deres økonomi ser ud. Måske kan vi finde en blanding af kommercielle indtægtskilder og offentlig finansiering. Vi vil ikke være et kommercielt medie, men rettere arbejde videre som en non-profit organisation, med det mål at skabe værdi i forhold til samarbejde. Samtidig kan vi ikke blive ved med at være en del af projekt i længden.

Der er fuld gang i redaktionen. Johan Wessman er ikke kun redaktør for News Øresund – han er også redaktør for Øresundsinstituttets magasin Job & Magt. Væggen i mødelokalet er tapetseret med forsider fra det faktatunge dansk-svenske tidsskrift. Johan Wessmans redaktion står også bag Øresund Magazine, et engelsksproget magasin, der udkommer en gang om året, og er rettet mod en ekstern målgruppe.

Johan beskriver sine kolleger som ”en herlig, entusiastisk skare”. Alle har en dansk-svensk tilknytning.
– Vi er forbi det med at se på ligheder og forskelle mellem os og vores lande. Det interessante er, hvad der sker i Danmark og Sverige. Personligt har jeg tillagt mig lidt af danskernes lige-til-sagen-mentalitet. De spørger hele tiden: ”What’s in it for me?” Man ved, hvad tingene handler om.

Da Johan Wessman bliver bedt om at beskrive Øresundsregionen, svarer han:

– Det er to lande, som har opdaget hvilken betydning, de har for hinanden. Navnet Øresundsregionen er i mine øjne er et praktisk navn, når man ikke kan blive enige. Det er svært at gøre alle glade.

– Om fremtiden siger han:

– Om fem år arbejder jeg fortsat med dansk-svensk journalistik, men hvordan ved jeg ikke. Jeg brænder for at afsløre, men også for at fortælle, hvad der sker. Jeg er meget optaget af samfundsudvikling.

Se News Öresunds hjemmeside »
Se Øresund Media Platforms hemsida »

Tekst: Kajsa Jacobsson
Foto: Peter Brinch