Femern bliver også svenskernes tunnel

Fra 2021 vil det kun tage 10 minutter at køre gennem den kommende Femern Bælt-tunnel mellem Rødby og Puttgarden. Det bliver også til fordel for Sydsverige.

Færgeruten Rødby-Puttgarden er en af svenskernes foretrukne forbindelser til Tyskland når de skal på en dagtur for at shoppe, på en længere ferie eller på forretningsrejse. Det er også den vigtigste direkte færgerute mellem Skandinavien og det europæiske kontinent, hvis man alene ser på trafikvolumen. Sejlturen over Femern Bælt er en direkte forbindelse til Hamburg og videre ud i Tyskland og Europa, og den indgår i motorvejsnettet med E20 og E47, der forbinder Sverige med Danmark via Øresundsbron eller færgeruten Helsingør-Helsingborg.

Men forbindelsens betydning for Sverige og de svenske rejsende forventes at vokse, når den kommende Femern Bælt-tunnel er klar til brug i 2021. Den cirka 19 km lange sænketunnel bliver et gigantisk byggeprojekt, og den faste forbindelse vil ændre mulighederne for at udnytte potentialet i regionen for erhvervsliv og borgere. Politisk set taler man om, at den faste forbindelse vil få stor betydning for udviklingen i aksen Hamburg-København-Malmø, for erhvervslivet, uddannelse og turisme i regionerne.

Med 110 km/i timen på motorvejen vil det give bilisterne en rejsetid i tunnelen på ca. ti minutter, hvor færgeoverfarten i dag varer 45 minutter plus ventetid i havnen. Toget vil være bare syv minutter om rejsen fra kyst til kyst.

”Vi betragter Femern-tunnelen som meget vigtig. Den vil bringe Øresundsregionen og Hamburgregionen tættere sammen, ” siger Udviklingsdirektør Mikael Stamming, Region Skåne.

”Hvis man bor i Malmö vil man kunne tage toget gennem tunnelen til Hamburg på samme tid, som det tager at køre til Göteborg. Det åbner jo for svimlede perspektiver, uanset om man rejser på grund af business, håndbold eller kultur. Erhvervslivet får pludselig udvidet markedsmulighederne med millioner af forbrugere i Hamburg og resten af Nordtyskland. Det bliver meget lettere tilgængeligt, med alt hvad det giver af muligheder for nye virksomheder og nye jobs. Også forskningen vil få større muligheder for samarbejde, mellem f.eks. det kommende ESS i Lund, og tilsvarende centre i Hamburg, som giver os mulighed for at tiltrække forskere internationalt, ” siger Mikael Stamming.

Den korte rejsetid vil give et trafikspring, og totalt forventes biltrafikken over Femern Bælt at vokse fra de nuværende 5.400 biler dagligt (med færgen) til 8.000 biler dagligt, når tunnelen åbner. Fem år senere forventes trafikken at være på 10.800 biler dagligt i gennemsnit.

I dag udgør de svenske biler cirka en fjerdedel af trafikken, og den andel forventes at vokse, når tunnelen står færdig. Altså en vigtig trafikforbindelse, også for svenskere. Men Femern Bælt-forbindelsen har endnu ikke fået så stor opmærksomhed  i Sverige, som man kunne forvente, dens betydning taget i betragtning.

”Det kommer først når byggeriet begynder, og det får omtale i tv, ” siger Mikael Stamming.

Tunnelen skal finansieres via lån, der er garanteret af den danske stat på samme måde som Øresundsbroen blev. Og ligesom på Øresund bliver det trafikanterne på tunnelen, der udover at betale til driften af tunnelen skal finansiere tilbagebetalingen af lånene. Svenskerne kommer altså også til at betale en del af omkostningerne ved at bygge tunnelen.

Forberedelserne har været i gang længe, og i 2015 begynder det egentlige arbejde med at bygge sænketunnellen til både jernbane og motorvej under Femern Bælt. Prisen er 40,7 milliarder DKK.

Læs mere på femern.dk »

Tekst: Nils Francke