Dansk-svensk sprinter er en mester i integration

Far er svensk og bor i Stockholm, mor er dansk og bor i København, og kæresten er fra Oslo. Han selv deler tiden mellem studierne i Malmö og træningen i København. 24-årige Nick Ekelund-Arenander er en ægte skandinav og øresundsborger, og nå ja, så er han både dansk og svensk mester i 200 meter og 400 meter sprint.

Men selv om man er Danmarks og Sveriges hurtigste, kan man ikke leve af atletik alene. Det ved Nick Ekelund-Arenander, og derfor læser han også idrætsvidenskab på Malmö Högskola – en beslutning som er blevet en slags held i uheld.– Mine karakterer rakte ikke helt til at komme ind på Københavns Universitet, så jeg kiggede på andre byer som Aarhus, Aalborg og Odense, der også har gode atletikklubber, fortæller Nick Ekelund-Arenander, der dog så en mulighed i sine dansk-svenske rødder.

– Men jeg kiggede også over Øresund til Malmö og Malmö Högskola, der har en god idrætslinje. Jeg kunne sproget, jeg kunne være tæt på familien, jeg kunne beholde min træner, og så var der en indendørs atletikbane. Med broen var det hele inden for rækkevidde, så Malmö var den bedste mulighed for mig.

Nick Ekelund-Arenander mener endda, at valget af Malmö Hogskola frem for Københavns Universitet har nogle fordele for hans personlige udvikling.

– Det styrker mig helt klart, at jeg er flyttet alene til en fremmed by, også selv om den ligger lige på den anden side af sundet. Det er med til at modne mig og en god erfaring at have med i bagagen. Hvis jeg får hjemve, kan jeg bare køre hjem til mor og få aftensmad, siger han med en latter, der afslører, at det gør han en gang imellem.

Hverdag uden gnidninger
Han har dog ikke meget tid til at sidde og savne hjembyen. Både uddannelsen og atletikken kræver mange timer, men Nick Ekelund-Arenander oplever ingen praktiske problemer med at få hverdagen med studier i Malmö og træning i København til at hænge sammen.

– Malmö ligger ikke længere fra København end Roskilde, og der er jo masser af mennesker, som bor i København og studerer på RUC. Det kan sagtens fungere. Turen fra by til by tager jo ikke mere end en halv time, uanset om man tager bilen eller toget.

Nogle gange støder han på besvær og tænker “det ville være meget lettere i Danmark”, men han kan også sidde fast i et dansk tog og tænke “togene er aldrig forsinkede i Sverige”. På det praktiske plan fungerer integrationen mellem København og Malmö alt i alt godt, mener Nick Ekelund-Arenander. Han drømmer dog om, at de to byer bliver endnu mere sammenhængende, mest på det mentale plan.

– Hvis flere vovede at flytte herover fra Danmark, kunne det være, at København og Malmö ville smelte sammen til én stor by, hvor alle færdes på kryds og tværs. Så ville det måske være lidt sjovere at bo herovre. Men der sker meget i Malmö, og sammensmeltningen er godt på vej, synes han.

Hjemmebanefordele
Efter sommerens flotte resultater på atletik-banen – han satte blandt andet ny dansk rekord ved World Challenge stævnet i Madrid – oplever Nick Ekelund-Arenander større interesse fra medierne, og det sker endda, at folk på gaden genkender ham. Dog mest i København.– Jeg har snakket med mange journalister og andre, som lige ville give en kompliment. Det er selvfølgelig meget sjovt, men det passer mig godt, at jeg kan være helt anonym her i Malmö. Svenskerne har deres egne stjerner, som løber med opmærksomheden, forklarer Nick Ekelund-Arenander, som længe havde held med at holde sit nordiske mesterskab hemmeligt for sine studiekammerater på idrætsuddannelsen.

Anonymiteten er dog ikke den eneste fordel, Malmö giver Nick Ekelund-Arenander. Det dobbelte dansk-svenske statsborgerskab giver ham mulighed for at stille op i danske mesterskaber for KIF og svenske mesterskaber for MAI. Og netop MAI har en indendørs atletikbane, som hjælper ham til at opnå sine flotte resultater.

– Det er godt at have en indendørs bane. Den er jo kun 200 meter lang, hvor en almindelig bane er 400 meter, og vil man være god indendørs, skal man også træne indendørs. Sådan en bane har vi ikke i København, så jeg kører nogle vigtige træningspas herovre under vinterperioden, forklarer Nick Ekelund-Arenander.

Drømmen er at kvalificere sig til OL, hvor verdens øjne hviler på løberne og de andre atleter. Og hvem ved, måske kan Øresundsregionens muligheder med idrætsstudier på universitetet, indendørs atletikbane, selvstændighed og tilgængelighed til familien og træneren hjælpe ham et skridt på vejen …

Jesper Skjønnemand, JSPR.nu