”Man skal være klar over forskellene”

Hård dansk træning og auktioner på internettet. I første omgang virker de to ting ikke til at have det store til fælles. Men på begge områder er det lykkedes at finde et marked på den anden side af Sundet, og på Øresund Business Meeting delte ophavsmændene ud af deres erfaringer.

Lige under 100 svenskere var samlet i Malmø onsdag morgen, og næsten lige så mange danskere i København torsdag, da årets Øresund Business Meeting indledte sæsonen med to morgenmøder.

Her kunne deltagerne høre, at hvis man vil starte et firma i Sverige, er det en god ide at have et personnummer og andre papirer på plads, inden start. Det er også en god ide at huske på, at i Sverige skal løn betales til tiden. Ingen af disse ting vidste iværksætterne Lars Kjær og Jess Skov, da de startede CrossFit Malmø. De lærte det på den hårde måde. Men i dag blomstrer virksomheden, og Malmøborgerne valfarter til for at puste sig igennem en omgang dansk militærtræning for civile.

– Vi modtog ingen rådgivning overhovedet. I bagklogskabens klare lys kan jeg se, at det havde været en god ide. Men vi har lært meget undervejs, fortalte Lars Kjær.

Rådgivning på forhånd var heller ikke noget Bengt Sundström benyttede sig af, da han tog den anden vej over Øresund og stiftede Lauritz.com i Danmark. Ligesom for Lars Kjær, gav det nogle udfordringer på vejen, men i dag går det strålende for det internetbaserede auktionshus.

– Man er nødt til at vide, at det er to forskellige lande, og gennemtænke forskellene. Det er særdeles vigtigt at have styr på arbejdslovgivningen, for der afviger Sverige og Danmark væsentligt fra hinanden. Det kan hurtigt give nogle problemer, når der skal ansættes personale.

Begge talere var dog enige om, at man er nødt til at tage chancen og krydse Sundet.

– Hvis du har en vision, og en passion for det, du gør, og en key success factor – altså det, der gør dig unik og større end alle andre – så bliver du nødt til at prøve, mente Bengt Sundström.

Næste Øresund Business Meeting foregår i maj.

Læs her, hvad deltagerne havde at sige om morgenmødet.

Tekst: Sanna Holmqvist
Foto: Peter Brinch